Ultrason

Dört Boyutlu Ultrason (4D)

4 boyutlu ultrason, 2 boyutlu siyah-beyaz ultrasonografiden alınan kesitlerin bilgisayarda eş zamanlı olarak birleştirilmesi yöntemidir. 4 boyutlu ultrason hamileliğin 4. ayından itibaren yapılabilmektedir.

Dört Boyutlu Ultrason (4D)

Dört Boyutlu Ultrason Ankara

4 Boyutlu Ultrason, 2 boyutlu siyah-beyaz ultrasonografiden alınan kesitlerin bilgisayarda eş zamanlı olarak birleştirilmesi yöntemidir. En, uzunluk ve derinlik olmak üzere 3 boyut içeren görüntünün eş zamanlı olarak monitörde görüntülenmesine 4 boyutlu görüntüleme denir.

Ultrason cihazının temel prensibi, prob adı verilen ve anneye temas eden ve bu uçtan yayılan ses dalgalarının dokulardan yansıtılarak monitörde görüntü oluşturmasıdır.

4D Ultrason çoğunlukla anne ve babaların bebeklerini görmeleri için kullanılır. Bu görüntüler aileyi çok mutlu eder.

4 boyutlu ultrasonografi, bebekte var olan anomalileri teşhis etme konusunda da yardımcı olabilmektedir. Damak, dudak yarığı teşhisini koymada veya omurgadaki ufak açıklıkları anlama hususlarında teşhis kolaylığı sağlayabilmektedir. Fakat 4 boyutlu ultrasonografi bir tanı aracı değil sadece siyah-beyaz detaylı ultrason yardımcı olarak görülmelidir.

4D Ultrason Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Tercih Edilmelidir?

2 boyutlu ultrason gebeliğin her aşamasında kullanılabilir. Ancak 4 boyutlu ultrason hamileliğin 4. ayından itibaren yapılabilmektedir. Bu sebeple kliniklerden, 20 haftadan sonra 4 boyutlu ultrason için randevu alınabilir. Ultrasonda en iyi görüntüyü yakalama açısından en uygun dönemler ise hamileliğin 26 ve 30 haftaları arasıdır. 26. haftadan önce bebeğin cilt altı yağ dokusu henüz tam gelişmediği için net bir görüntü alınamaz. 30. haftadan sonra ise bebeğin yeri daraldığı ve bebek pelvise doğru indiği için net görüntü alınamayabilir.

4 boyutlu ultrasonda iyi görüntü elde edebilmek için gereken bazı şartlar vardır. İlk olarak bebeğin yüzünün dışa dönük olması gerekmektedir. Bunun dışında, bebeğin yüzü ile rahim duvarı arasında yeterli miktarda sıvı bulunmalıdır ve bebeğin yüzünün önünde eller, ayaklar kordon olmamalıdır. Yani yüzü açık olmalıdır. Bu şartlar sağlanamadığı takdirde 4 boyutlu ultrasonda net bir görüntü alınamamaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında bir müddet ara verip tekrar denenebilir.

4 Boyutlu Ultrasonun Klasik Ultrason Yönteminden Farkı Nedir?

4 boyutlu ultrason teknolojisinin sahip olduğu yüksek görüntü kalitesi sayesinde bebeğin tüm organları ve hareketleri eş zamanlı olarak görüntülenebilmektedir. 4 boyutlu ultrason görüntüleri daha yaygın olarak ailenin bebeğini görmesinden dolayı mutluluk oluşturur. Ancak 4 boyutlu ultrason muayenesinin yapılıyor olması 2 boyutlu ultrasonun gereksiz olduğu anlamına gelmez. Çünkü bebeğin iç organlarıyla ilgili en iyi görüntüyü 2 boyutlu ultrasonlar vermektedir, bu aşamada 4 boyutlu ultrasonlar yetersiz kalmaktadır. 4 boyutlu ultrason 2 boyutlu ultrasonun tamamlayıcısı olarak kabul edilmelidir.

Güncelleme Tarihi: 05.04.2024
Op. Dr. Nurten Boyraz
Editör
Op. Dr. Nurten Boyraz
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR FORMU

* Tüm form alanlarını lütfen eksiksiz doldurunuz. Mesajınız en az 70 karakter olmalıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Nurten BoyrazOp. Dr. Nurten BoyrazKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 375 50510533 708 5517
  1. Op. Dr. Nurten Boyraz
  2. Op. Dr. Nurten Boyraz
  3. Op. Dr. Nurten Boyraz