Kadın Hastalıkları

Adet Döngüsü

Menstrüel döngü, kadının vücudunun gebeliğe hazırlanmasını amaçlayan bir dizi olaylar bütünüdür. Rahim (uterus),ayda bir döllenmiş yumurtaya hazır olmak için yeni bir duvar (endometriyum) yapar.

Adet Döngüsü

Adet (Menstrüel) Döngüsü

Menstrüel döngü, kadının vücudunun gebeliğe hazırlanmasını amaçlayan bir dizi olaylar bütünüdür. Rahim (uterus) ayda bir döllenmiş yumurtaya hazır olmak için yeni bir duvar (endometriyum) yapar. Gebeliği başlatacak döllenmiş yumurta olmadığı zaman uterus, yeni yapılan duvarı yıkar. Bu olaya menstrüel kanama, aybaşı, periyod, adet denir ve ergenlikten menopoza kadar sürer.

Menstrüel döngü kanamanın ilk gününden takip eden kanamanın ilk gününe kadar sürer. Ortalama 28 gün kabul edilen menstrüel döngü için daha kısa veya daha uzun olması patolojik (hastalık unsuru) sayılmaz. 21 ile 35 gün arası döngüler normal kabul edilir.

Kızlarda menstrüel döngü genellikle 11 ila 14 yaş arasında başlar. Kırklı yaşlardaki kadınlar ve 18 yaşından küşük kızlar uzun veya değişken periyotlar yaşayabilir. Eğer gençseniz döngünüz daha erken olabilir. Eğer menapoza yakınsanız döngüleriniz uzayacak ve zamanla hiç olmayacaktır.

Eğer döngünüzde büyük bir değişiklik olursa doktorunuza danışın. Özellikle 15 günden daha sık kanamalar, 10 günü aşan kanamalar ve öncekine göre aşırı artmış kanamalar muayne gerektirir. Yılda ikiden fazla düzensizlik değerlendirmesi gereken bir durumdur.

Menstrüel döngüyü hormonlarınız kontrol eder. Her döngü sırasında beyinde bulunan hipotalamus ve hipofiz bezleri hormonlar aracılığıyla yumurtalıklara sinyal gönderir. Bu sinyaller yumurtalıkları ve rahmi gebeliğe hazırlar.

Östrojen ve progesteron hormonları menstrüel döngü sırasında büyük rol oynar. Hormonlarınızdaki değişiklikler menstrüel döngüyü ve doğurganlığınızı kontrol eder. Döngüyü farklı şeyler de değiştirebilir. Buna doğum kontrol hapları, düşük vücut yağı, hızla kilo verme ve aşırı kilo örnek verilebilir. Stres ve ağır egzersiz de döngüyü değiştirebilir. Adet görmemenin en yaygın nedeni hamileliktir.

Menstrüel Döngüyle Alakalı Yaşanabilen Problemler

Bazı kadınlarda ağrı ve diğer sorunlar gözlenmez. Fakat herkes o kadar şanslı değildir.

Periyottan bir hafta önce bazı kadınlar premenstrüel belirtiler gösterir. Daha gergin ve sinirli hissederler. Vücutları su toplar ve şişkin hissederler. Memeler daha hassastır. Sivilceler çıkabilir.Her zamankinden daha az enerjik hissedebilirler. Periyottan bir veya iki gün önce karında, bacaklarda ve belde kramplar hissedilebilir. Bu semptomlar kanamayla birlikte sona erer. Bu tabloya premenstrüel gerginlik denir. Nadir kişide tedavi gerektirecek boyuta ulaşır.

Menstrüel döngünün ortasında yumurtlama sırasında karnın alt kısmında ağrı hissedilebilir. Aynı zamanda bir gün süren hafif kanama olabilir. İkisi de normaldir.

Dismenore adet ağrısı demektir. Kasık ağrısına ishal, kabızlık, kusma eşlik edebilir. Kadınların %25 inde adet ağrısı vardır. % 90 hastada ağrı kesiciler yeterli olur. Şiddetli vakalarda doğum kontrol hapları düşünülebilir.

Güncelleme Tarihi: 13.06.2024
Op. Dr. Nurten Boyraz
Editör
Op. Dr. Nurten Boyraz
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR FORMU

* Tüm form alanlarını lütfen eksiksiz doldurunuz. Mesajınız en az 70 karakter olmalıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Nurten BoyrazOp. Dr. Nurten BoyrazKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 375 50510533 708 5517
  1. Op. Dr. Nurten Boyraz
  2. Op. Dr. Nurten Boyraz
  3. Op. Dr. Nurten Boyraz