Dikişsiz Doğum Ankara
Dikişsiz Doğum yani Epizyotomi normal doğum sırasında, hekim tarafından perineye uygulanan kesidir. Epizyosuz yani dikişsiz doğum 20. yüzyılda doğum sonrası pelvik tabanda gelişen problemlerden korunmak amacı ile desteklenmiş bir uygulamadır. Bu problemler idrar torbasında sarkma, idrar kaçırma, rektal-anal (kalın barsağın son çıkışı) yaralanmaları ve en korkuncu olan kalıcı enkoprezisdir (büyük abdest ve gazını tutamama). Fakat son 20 yıldır rutin Epizyotomi yapmanın bu komplikasyonları azaltmadığı üstelik epizyotomi kaynaklı ağrı, kanama, skar dokusu gibi ekstra problemler geliştirdiği yönünde bulgulara ulaşılmıştır.
2016 yılında ACOG (Amerikan Jinekoloji Obstetri Derneği) hekimlere doğum yırtıklarından korkarak rutin Epizyotomi kullanılmaması konusunda tavsiyede bulunmuştur. Evet hekimler doğumda idrar torbası ve barsak gibi önemli organları etkileyecek kontrolsüz yırtıklardan korkar. Acog ilk doğumların %50 ila %80'inde perine yırtılmasının olacağını belirtir. Son 10 yıldır doğru uygulamalar ile kontrolsüz yırtıklar olmadan Dikişsiz Doğumlar yapılabileceği ile ilgili tıbbı tecrübelerimiz artmıştır. Deşürür dediğimiz kendiliğinden oluşan yırtıklar ise gerekli ise tamir edilir. Kendiliğinden oluşan yırtıklar çoğunlukla daha yüzeyel, daha fizyolojiktir ve daha kolay iyileşir.
Dikişşiz Normal Doğumu Etkileyen Faktörler
- En önemli faktörlerden biri kişinin dokusal yapısıdır. Esnemeye müsait cilt-ciltaltı dokusu olanlarda hiç deşirür olmaksızın doğum ihtimali artar.
- Hekimin dikişsiz doğum ile ilgili yaklaşımı. Dikişşiz doğumda ıkınmaların ve çıkım aşamasının hızlandırılmaması hatta yavaşlatılması gerekir. Epizyo açılması hatta kristaller manevrası (karından yardımcı sağlık personelinin bastırması) uygulaması ile kıyaslayınca dikişsiz doğum için en az ekstra 1-2 saat gerekir.
- Gebenin doğuma uyumu. Kontrolsuz ıkınmalar, ani vücut ve pelvis hareketleri, kontrolsüz bağırmalar derin vajen yırtıkları riskini artırır.
- Sıcak uygulamalar doğum dikişi ihtimalini azaltır. Yine perine masajının bu konuda katkısı vardır.
- Kayganlaştırıcı kullanımı dikişsiz doğum ihtimalini artırır. Bu konuda ticari jeller yanında zeytinyağı gibi doğal ürünlerde kullanılabir.
- Bebeğin kilosu, başının büyüklüğü dikişsiz doğum şansını etkiler.
- Doğumun ikinci evresi olan ıkınma evresinde acele edilmesini gerektiren bir durumun olmaması (bebek kalp atımlarında düşme, annede kalp hastalığı, kanamalar vs.)
Dikişşiz Normal Doğum Tavsiyeler
- Gebelik boyunca aktif hayatı korumak. Hareket kısıtlaması yapmamak,
- 20-40 dakika günlük egzersiz (yürüyüş, yüzme),
- Cinsel hayatın gebelik sırasında devamı,
- 35 haftadan sonra sıcak uygulamalar ve perine masajı yapmak,
- Doğum felsefesini doğru kavramak (doğum zahmetlidir, ama başedilebir, hatta keyf alınabilir),
- Mümkünse gebeliği takip eden hekim ve ebe ile doğuma devam etmek.
Sevgili Nurten Hocam, Size ilk geldiğimde defalarca düşük yapmış, bir bebeğini de doğuma günler kala kaybetmiş, psikolojisi yerle yeksan bir gebeydim. Artık hiçbir beklentisi kalmamış bir vasiyette yeni bir yolculuğa çıkmıştım sizinle beraber. Rabbime şükürler olsun, öncellikle O'nun ihsan ve ke
Her iki gebeliğim de de yaşadığım pek çok sorunda yol göstericimiz ve güvenli limanımız oldunuz. Sizinle yolumuzu kesiştirene çok şükürler olsun. Doğumu zor yapan dikişlermiş ikinci doğumumda dayanamayacak gibi olduğumda dikişsiz doğum için uğraşmanız sonrasında beni çok rahat ettirdi. Herşey içi
Diyabet, tansiyon bir önceki doğumun erken olması gibi zorlu bir süreci ancak sizin gibi anlayışlı bir doktor ve ekibiyle atlatabilirdim. Ve sonrasında da dikişsiz bir normal doğum ile süreci taçlandırdınız. Herşey için defalarca size ve Çiğdem hanıma teşekkür ederim.