Gebelik ve Doğum

Epizyosuz (Dikişsiz) Normal Doğum

Epizyotomi normal doğum sırasında hekim tarafından perineye uygulanan kesidir.

Epizyosuz (Dikişsiz) Normal Doğum

Dikişsiz Doğum Ankara

Dikişsiz Doğum yani Epizyotomi normal doğum sırasında, hekim tarafından perineye uygulanan kesidir. Epizyosuz yani dikişsiz doğum 20. yüzyılda doğum sonrası pelvik tabanda gelişen problemlerden korunmak amacı ile desteklenmiş bir uygulamadır. Bu problemler idrar torbasında sarkma, idrar kaçırma, rektal-anal (kalın barsağın son çıkışı) yaralanmaları ve en korkuncu olan kalıcı enkoprezisdir (büyük abdest ve gazını tutamama). Fakat son 20 yıldır rutin Epizyotomi yapmanın bu komplikasyonları azaltmadığı üstelik epizyotomi kaynaklı ağrı, kanama, skar dokusu gibi ekstra problemler geliştirdiği yönünde bulgulara ulaşılmıştır.

2016 yılında ACOG (Amerikan Jinekoloji Obstetri Derneği) hekimlere doğum yırtıklarından korkarak rutin Epizyotomi kullanılmaması konusunda tavsiyede bulunmuştur. Evet hekimler doğumda idrar torbası ve barsak gibi önemli organları etkileyecek kontrolsüz yırtıklardan korkar. Acog ilk doğumların %50 ila %80'inde perine yırtılmasının olacağını belirtir. Son 10 yıldır doğru uygulamalar ile kontrolsüz yırtıklar olmadan Dikişsiz Doğumlar yapılabileceği ile ilgili tıbbı tecrübelerimiz artmıştır. Deşürür dediğimiz kendiliğinden oluşan yırtıklar ise gerekli ise tamir edilir. Kendiliğinden oluşan yırtıklar çoğunlukla daha yüzeyel, daha fizyolojiktir ve daha kolay iyileşir.

Dikişşiz Normal Doğumu Etkileyen Faktörler

  1. En önemli faktörlerden biri kişinin dokusal yapısıdır. Esnemeye müsait cilt-ciltaltı dokusu olanlarda hiç deşirür olmaksızın doğum ihtimali artar.
  2. Hekimin dikişsiz doğum ile ilgili yaklaşımı. Dikişşiz doğumda ıkınmaların ve çıkım aşamasının hızlandırılmaması hatta yavaşlatılması gerekir. Epizyo açılması hatta kristaller manevrası (karından yardımcı sağlık personelinin bastırması) uygulaması ile kıyaslayınca dikişsiz doğum için en az ekstra 1-2 saat gerekir.
  3. Gebenin doğuma uyumu. Kontrolsuz ıkınmalar, ani vücut ve pelvis hareketleri, kontrolsüz bağırmalar derin vajen yırtıkları riskini artırır.
  4. Sıcak uygulamalar doğum dikişi ihtimalini azaltır. Yine perine masajının bu konuda katkısı vardır.
  5. Kayganlaştırıcı kullanımı dikişsiz doğum ihtimalini artırır. Bu konuda ticari jeller yanında zeytinyağı gibi doğal ürünlerde kullanılabir.
  6. Bebeğin kilosu, başının büyüklüğü dikişsiz doğum şansını etkiler.
  7. Doğumun ikinci evresi olan ıkınma evresinde acele edilmesini gerektiren bir durumun olmaması (bebek kalp atımlarında düşme, annede kalp hastalığı, kanamalar vs.)

Dikişşiz Normal Doğum Tavsiyeler

  1. Gebelik boyunca aktif hayatı korumak. Hareket kısıtlaması yapmamak,
  2. 20-40 dakika günlük egzersiz (yürüyüş, yüzme),
  3. Cinsel hayatın gebelik sırasında devamı,
  4. 35 haftadan sonra sıcak uygulamalar ve perine masajı yapmak,
  5. Doğum felsefesini doğru kavramak (doğum zahmetlidir, ama başedilebir, hatta keyf alınabilir),
  6. Mümkünse gebeliği takip eden hekim ve ebe ile doğuma devam etmek.
Güncelleme Tarihi: 05.05.2024
Op. Dr. Nurten Boyraz
Editör
Op. Dr. Nurten Boyraz
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR FORMU

* Tüm form alanlarını lütfen eksiksiz doldurunuz. Mesajınız en az 70 karakter olmalıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Nurten BoyrazOp. Dr. Nurten BoyrazKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 375 50510533 708 5517
  1. Op. Dr. Nurten Boyraz
  2. Op. Dr. Nurten Boyraz
  3. Op. Dr. Nurten Boyraz