Gebelik ve doğuma bağlı bebek ölüm ve hastalıklarının %75'i 37 haftadan, özellikle 32 haftadan önce doğan bebeklerde görülür. Erken doğan çocuklarda serebral palsi (beyin felci) gelişme riski, görme ve işitme bozuklukları, süreğen akciğer hastalıkları ve okul performansında düşüklük ihtimali daha yüksektir.
Erken doğum riskini birden fazla faktörün arttırdığı görülmektedir. çevresel faktörler (stres, genital enfeksiyonlar, sigara içmek veya yetersiz beslenme) ve anne ve bebekteki genetik özelliklerin erken doğum riskini arttırdığı gösterilmiştir. Erken doğuma neden olan dört biyolojik yol olduğu bulunmuştur.
Enfeksiyon özellikle 32 haftadan önceki doğumlarda öne çıkan mekanizmadır.
Erken doğum yapacak olan kadınların erken saptanması yenidoğan ölüm ve sakatlıklarının azaltılmasına olanak sağlayabilir ama şu ana kadar erken doğumu önleyecek geçerli bir sistem bulunamamıştır.
Rahim ağzının değerlendirilmesi ile erken doğum tanısı konulur. Erken doğum tanısı vajinal muayene ile rahim ağzı acıklığı ve uzunluğu saptanarak ya da vajinal ultrason yapılarak rahim ağzı uzunluğu ölçülmesi ile konulur. Rahim ağzı uzunluğunun 25 mm den kısa olması anlamlıdır.
Erken doğum veya erken doğum tehditi tanısı alan bir hasta eğer 24-34 hafta arasında ise olası bir erken doğum için bebeğin akciğer gelişimini sağlamak amaçlı 24 saat arayla kalçadan 2 doz iğne yapılır (betametazon içerikli) Bu iğnenin etki etmesi için süre kazanmak ve bebeğin anne karnında gelişiminin devamı amaçlı erken doğum sancılarını durdurmak için serum ve ağızdan ilaç tedavisi başlanır.
Önceden erken doğumu olan hastalarda progesteron destek tedavisinin erken doğumu engellemede faydalı olabileceğine dair çalışmalar vardır. Erken doğum belirtilerinin fark edilmesi durumunda hastaneye başvurulmalıdır .
Su kesesi içindeki bebeği dış ortamdaki mikroplardan koruyan ve bebeğin anne karnında gelişimi için çok önemli olan suyu içinde barındıran dayanıklı bir zardır. Bu zarın doğumun başlamasından önce yırtılıp içindeki suyun boşalmasına suyun erken gelmesi denir ve gebeliklerin % 8- 10 ‘ unda görülür.
Suyun erken gelmesinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak su kesesinin eken yırtılmasına neden olan durumlar arasında genital kanal enfeksiyonları en önemli etken olarak sayılabilir. Ayrıca çoğul gebelik, suyun normalden fazla olması, idrar yolu enfeksiyonu, çeşitli bağ dokusu hastalıkları, annenin sigara içmesi ve travma sayılabilir.
Suyun erken gelmesi sonucu doğum yolundaki mikroorganizmalar kese içine girer ve çoğalırlar, bunun sonucu olarak kese içinde enfeksiyon meydana gelir ve bu duruma koryoamniyonit denir ve bu enfeksiyonun yayılması sonucu anne ve bebekte ciddi enfeksiyonlar gelişebilir.
Özellikle bebeğin makat veya yan geldiği durumlarda ve suyun çok olduğu durumlarda su kesesi açıldığı zaman kordon sarkması görülebilir ve bu durumda acil olarak sezaryenle doğum yaptırılır. Kese içindeki sıvının azalması sonucu bebeğin kordonu baskı altında kalabilir ve bebeğe giden kan akımı bozulabilir. Ayrıca bebeğin baskı altında kalması sonucu bebekte şekil bozuklukları oluşabilir.
Bebeğin eşinin (plasenta) rahim duvarından ayrılması görülebilir. Suyu erken gelen gebelerin çoğunda 24 saat içinde doğum sancıları başlar ve bu erken doğuma neden olur.
Tanı hastanın ifadesine, muayeneye ve bazı laboratuar tetkiklerine dayanarak konur. Suyunun geldiğini ifade eden bir gebeye steril spekulum muayenesi yapılır; rahim ağzından gelen suyun görülmesi, gelen suya bir takım laboratuar tetkikler yapılarak suyun bebeğe ait olup olmadığının anlaşılması ve ultrasonda bebeğin suyunun azaldığının görülmesi suyun erken gelmesini düşündürür.
Suyu erken gelen gebelerde tedavide en önemli nokta enfeksiyonların önlenmesidir. Bunun için rahim ağzından kültür alındıktan sonra antibiyotik tedavisine başlanır. 34 haftanın altındaki gebeliklerde bebeğin akciğerleri yeterince gelişmediği için akciğerini geliştirecek iğne yapılır. 37 haftanın üzerinde 24 saat içinde suyu gelen gebelerin % 70‘inde doğum eylemi başlar. Enfeksiyon riski nedeniyle 24 saat içinde doğum başlamazsa suni sancı ile doğum başlatılmaya çalışılır.
Çok değerli doktorumuz ve ilgili Çiğdem hanım'a sonsuz teşekkür ediyoruz. Gebelik ve doğum sürecinde bizlere çok yardımcı oldunuz. Herşey için teşekkürler. Yine olursa yine burdayız.
Sevgili Nurten Hanım; 9 aylık sürecin sonuna geldik. Bir bebek daha yapacak olsaydık beraber olmayı çok isterdim artık kardeşimin doğumuna görüşürüz. Bizi Vera'ya sağlıkla mutlulukla kavuşturduğunuz için çok ama çok teşekkür ederim. Sizi seviyorum.
Sevgili Nurten Hanım, 3 yıl önce oğlumu sezeryanla kucağıma almıştım. O günden beri içimde kalan normal doğum hissini yaşarken verdiğiniz destek ve cesaretlendirme için teşekkür ederim. Rabbim umduğunuz tüm hayırları ömrünüze nasip etsin. Allah ebeden razı olsun.
Sevgili Doktorum Nurten Hanım, Gebeliğimin 6. haftasında uzun araştırmalar sonunda sizinle yol almaya karar verdim. Birkaç haftada size alıştım ve 39. haftadaki doğumuma kadar bu süreci beraber tamamladık. Beni en rahatlatan şey, sorularıma açıklayıcı ve bilimsel cevaplar vermeniz, olumsuz duru
Değerli Nurten Hocam, "Her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır." Sizi tanımamız zorlukların içinde gelen kolaylık gibi oldu. Siz işimi yapıyorum diye düşünüyorsunuz belki. Belki de normali bu diyorsunuz. Ama bizim açımızdan ne kadar kıymetli ne kadar değerli bir yaklaşımınız olduğunu bilemezsi
Çok değerli Nurten hocam ve ekibi; İki yavrumuza da kavuşmamız için elinizden geleni yaptınız. En zor zamanımızı unutulmayacak güzel bir anıya dönüştürdünüz. Buraya her gelişimde kendi evime gelir gibi hissettim. Hakkınızı öeyemem Allah sizlerden razı olsun. Sizleri çok seviyorum.
Merhabalar; İki meleğiminde kollarıma sağlıkla kavuşmasına vesile olduğunuz, bu zor süreçten en rahat şekilde çıkmamızdaki onca emeğiniz için ne kadar teşekkür etsem az Nurten Hocam. İyi ki varsınız. Hayatımın en özel iki macerasında sizin yanımda olmanız benim için büyük bir şanstı. Sizi çok se
Canım Nurten Hocam ve Çiğdem ebem... Güzel kızıma kavuşmam için elinizden gelen herşeyi yaptınız. İyiki varsınız. Sizi çok seviyoruz. Hayatımızdaki en güzel anları sizinle yaşadık. Herşey için çok teşekkürler. Allah'a emanet olun.
Tecrübesizliğimi tecrübenizle giderdiğiniz, inanılmaz bir güven verdiğiniz için teşekkür ederim. Benim için hayatımın en anlamlı gününü bu kadar güzel hatırlamamı sağladığınız için teşekkürler.
Sayenizde hatırladığımda mutlu olduğum bir doğum yaşadım... Öyle bir doğum hikayem oldu ki ömrüm boyunca unutmayacağım. Herşey için teşekkür ederim. Nurten Hanım ve Çiğdem Hanım iyi ki sizi tanımışım. Sevgiler.