Gebelikteki tansiyon yüksekliği, gebelik zehirlenmesi 20.haftadan önce nadiren gelişir. Gelişmesi durumunda böbrek hastalığı veya üzüm gebelik araştırılmalıdır.
Gebeliklerin yaklaşık %7-10unda tansiyon yüksekliği görülür. Bunların yaklaşık %70’i gebeliğe bağlı gelişen yüksek tansiyon-preeklampsi (bilinen adıyla gebelik zehirlenmesi) yaklaşık %30’u kronik yüksek tansiyondur.
Tansiyon yüksekliğine neden olabilecek riski arttıran durumlar;
İlk gebelik olması, obezite (şişmanlık) ikiz ve üçüz gibi çoğul gebelikler, daha önceki gebeliklerde tansiyon yüksekliğinin olması, ailedeki gebe olan akrabalarda benzer tansiyon yüksekliğinin olması, şeker hastalığı, üzüm gebelik (molar gebelik) olarak sıralanabilir.
Gebelikteki tansiyon yüksekliği, gebelik zehirlenmesi 20.haftadan önce nadiren gelişir. Gelişmesi durumunda böbrek hastalığı veya üzüm gebelik araştırılmalıdır.
Kronik Hipertansiyon: Gebelikten veya 20.gebelik haftasından önce tansiyon yüksekliğinin olması ya da ilk kez gebelikte tansiyon yüksekliğinin olması ve bunun doğumdan itibaren 42. günden sonrada devam etmesidir. Tansiyon seviyeleri 140/90 mmHg veya daha yüksek seyretmektedir.
20.gebelik haftasından sonra tansiyon yüksekliğinin idrarda protein atılımı ile birlikte olmasıdır. Tanı koymak için tansiyon ölçümü ve idrar testi yapılır. Bunun için 24 saatte idrar bir kapta biriktirilir ve bu idrardaki protein atılımına bakılır. Hafif ve şiddetli gebelik zehirlenmesi olmak üzere iki çeşidi vardır.
Hafif gebelik zehirlenmesi: Tansiyon değerinin 6 saat arayla yapılan ölçümde 2 kez 140/90 mmHg üzerinde olması, 24 saat biriktirilen idrarda protein atılımının olması, bacaklarda ödem şişlik, hızlı kilo alımı ile tanı konur.
Şiddetli gebelik zehirlenmesi: Tansiyon değerinin 6 saat arayla yapılan ölümde 2 kez 160/110 üzerinde olması ve 24 saatlik idrarda protein atılımının 5 gramdan fazla olması ile tanı konur. Şiddetli gebelik zehirlenmesinde hastalarda baş ağrısı, görme bozukluğu, görme bulanıklığı, bilinç seviyesinde değişiklik, karnın sağ üst kısmında veya midede ağrı, bulantı kusma, bebek hareketlerinde azalma, idrar çıkışının azalması gibi şikayetleri olabilir. Şiddetli gebelik zehirlenmesinde yapılan kan tetkiklerinde karaciğer testleri bozulabilir, kanın pıhtılaşmasın sağlayan hücrelerin seviyesi azalabilir. Gebelik zehirlenmesi kontrol altında tutulmazsa anne ve bebeği olumsuz etkiler.
Anne üzerine etkileri: Kan değerlerinde bozulma, baş ağrısı, görme bozukluğu, bulanıklığı, karnın sağ tarafında ağrı, akciğerde ödem olması ve buna bağlı solunum sıkıntısı, şiddetli tansiyon yüksekliği, böbrek yetmezliği, suyun erken gelmesi, annenin nöbet geçirmesi, bebeğin eşinin ayrılması gibi ciddi etkileri olabilir.
Bebek üzerine etkileri: Bebeğin suyunun azalması, bebekte gelişme geriliği, kalp atımlarında yavaşlama, bebek hareketlerinde azalma gibi etkileri vardır. Tedavisi ilaç kullanımı (tansiyon ilacı) ve ilaçla kontrol altına alınamayan bazı riskli durumlarda doğumdur.
Annenin nöbet geçirmesi, annenin gebelik zehirlenmesine bağlı hayati tehlike yaşaması, bebek kalp atışlarında ciddi azalma ve bebeğin anne karnında ölme riski, bebeğin eşinin anne karnında erken ayrılması durumlarında doğum gerçekleştirilir. Gebelik zehirlenmesi mutlaka tedavi ve kontrol gerektiren en önemli gebelik hastalıklarından biridir.
Çok değerli doktorumuz ve ilgili Çiğdem hanım'a sonsuz teşekkür ediyoruz. Gebelik ve doğum sürecinde bizlere çok yardımcı oldunuz. Herşey için teşekkürler. Yine olursa yine burdayız.
Sevgili Nurten Hanım; 9 aylık sürecin sonuna geldik. Bir bebek daha yapacak olsaydık beraber olmayı çok isterdim artık kardeşimin doğumuna görüşürüz. Bizi Vera'ya sağlıkla mutlulukla kavuşturduğunuz için çok ama çok teşekkür ederim. Sizi seviyorum.
Sevgili Nurten Hanım, 3 yıl önce oğlumu sezeryanla kucağıma almıştım. O günden beri içimde kalan normal doğum hissini yaşarken verdiğiniz destek ve cesaretlendirme için teşekkür ederim. Rabbim umduğunuz tüm hayırları ömrünüze nasip etsin. Allah ebeden razı olsun.
Sevgili Doktorum Nurten Hanım, Gebeliğimin 6. haftasında uzun araştırmalar sonunda sizinle yol almaya karar verdim. Birkaç haftada size alıştım ve 39. haftadaki doğumuma kadar bu süreci beraber tamamladık. Beni en rahatlatan şey, sorularıma açıklayıcı ve bilimsel cevaplar vermeniz, olumsuz duru
Değerli Nurten Hocam, "Her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır." Sizi tanımamız zorlukların içinde gelen kolaylık gibi oldu. Siz işimi yapıyorum diye düşünüyorsunuz belki. Belki de normali bu diyorsunuz. Ama bizim açımızdan ne kadar kıymetli ne kadar değerli bir yaklaşımınız olduğunu bilemezsi
Çok değerli Nurten hocam ve ekibi; İki yavrumuza da kavuşmamız için elinizden geleni yaptınız. En zor zamanımızı unutulmayacak güzel bir anıya dönüştürdünüz. Buraya her gelişimde kendi evime gelir gibi hissettim. Hakkınızı öeyemem Allah sizlerden razı olsun. Sizleri çok seviyorum.
Merhabalar; İki meleğiminde kollarıma sağlıkla kavuşmasına vesile olduğunuz, bu zor süreçten en rahat şekilde çıkmamızdaki onca emeğiniz için ne kadar teşekkür etsem az Nurten Hocam. İyi ki varsınız. Hayatımın en özel iki macerasında sizin yanımda olmanız benim için büyük bir şanstı. Sizi çok se
Canım Nurten Hocam ve Çiğdem ebem... Güzel kızıma kavuşmam için elinizden gelen herşeyi yaptınız. İyiki varsınız. Sizi çok seviyoruz. Hayatımızdaki en güzel anları sizinle yaşadık. Herşey için çok teşekkürler. Allah'a emanet olun.
Tecrübesizliğimi tecrübenizle giderdiğiniz, inanılmaz bir güven verdiğiniz için teşekkür ederim. Benim için hayatımın en anlamlı gününü bu kadar güzel hatırlamamı sağladığınız için teşekkürler.
Sayenizde hatırladığımda mutlu olduğum bir doğum yaşadım... Öyle bir doğum hikayem oldu ki ömrüm boyunca unutmayacağım. Herşey için teşekkür ederim. Nurten Hanım ve Çiğdem Hanım iyi ki sizi tanımışım. Sevgiler.