Gebelik ve Doğum

Gebelikte Kullanılan Testler

Sağlıklı bir doğum için düzenli gebelik takipleri yapılması çok önemlidir. Gebelik takipleri sırasında hekime ve aileye yardımcı olan testler vardır.

Gebelikte Kullanılan Testler

Gebelikte Kullanılan Testler

Sağlıkla sonlanan bir doğum için düzenli gebelik takipleri yapılması çok önemlidir. Gebelik takipleri sırasında hekime ve aileye yardımcı olan testler vardır.

Gebelik Öncesi

Mümkünse gebelik öncesi muayne faydalı olacaktır. Enfeksiyonlar ve yapısal sorunlar açısından jinekolojik muayne, papsmear testi, annenin hemogram testi, troid testleri, hepatit testleri, TORCH (toxoplazma, rubella, CMV gibi enfeksiyonlar dizisi) testlerinin yapılması faydalı olur. Gebelik öncesi hepaptit ve rubella enfeksiyonlarına karşı aşılanmakta tavsiye edilmektedir.

İlk Ay Testleri

Gebelik rutinleri olarak adlandırdığımız bu testlerde kan grubu, kan şekeri, karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonskiyon testleri, troid fonksiyon testleri, hepatit taraması, TORCH (toxoplazma, rubella, CMV gibi enfeksiyonlar dizisi) taraması, idrar kültürü mevcuttur.

11-14. Hafta

Bu muaynede down sendromu tarama testleri ile ilgili aileye bilgi veriler. Aile eğer isterse ikili test, non invaziv prenatal tarama testi ( anne kanından bebeğin kromozom inceleme taraması ) ve CVS (koryon villus örnekleme ) yapılabilir. Bu testler rutin değildir. Yani tüm gebeler yaptırmak zorunda değildir. Down sendromu veya başka bir nedenle gebelik sonlandırma işlemini hiç düşünmeyen aileler testleri yaptırmazlar.

15-19. Hafta

Bu muaynede yine ailenin tercihi ile down sendromu tarama testlerinden dörtlü test ve amniosentez seçenekleri mevcuttur.

20-23. Hafta

Bu muaynede halkımız arasında ayrıntılı ultrason olarak tanınan fetal anomali taraması mecvuttur. Tecrübeli hekimler anne karnındaki bebeklerin fiziksel sorunlarını yüzde 70- ila yüzde 95 arasında tespit edebilirler.

24-28. Hafta

Gebeliğin 6. ayı olan bu muaynede diyabet taraması yapılır. Diyabet taraması şeker yükleme testi, tokluk kan şekerleri takibi gibi yöntemlerle yapılabir. Yine bu muaynede hemogram ve idrar kültürü testleri de yapılır.

28-36. Hafta

Bu haftalarda özel test yoktur. Bebeğin büyüme ve gelişmesi takip edelir.

36-41. Hafta

Bu dönemde bebeğin anne karnındaki güvenliğini tespit için amnion sıvı miktarı, nst (non stres test denilen bebeğin kalp atım trasesi) ve biyofizik profili( bebeğin hareket, tonus, solunum vs gibi ultrason bulguları) takip edilir.

Tüm gebelik boyunca önemli olan fakat 24 haftadan sonra dahada önem kazanan annenin tansiyon ve kilo takibi gözden kaçırılmamalıdır.

Güncelleme Tarihi: 11.03.2024
Op. Dr. Nurten Boyraz
Editör
Op. Dr. Nurten Boyraz
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR FORMU

* Tüm form alanlarını lütfen eksiksiz doldurunuz. Mesajınız en az 70 karakter olmalıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Nurten BoyrazOp. Dr. Nurten BoyrazKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 375 50510533 708 5517
  1. Op. Dr. Nurten Boyraz
  2. Op. Dr. Nurten Boyraz
  3. Op. Dr. Nurten Boyraz