Kontrolsüz troid hastalıkları hem hipertroidi hem hipotroidi gebelik sonuçlarını kötüleştirir. Troid hastalıklarının bebeğin gelişiminde etkisi olduğuna dair endişeler mevcuttur.
Kontrolsüz troid hastalıkları hem hipertroidi hem hipotroidi gebelik sonuçlarını kötüleştirir. Ayrıca hem belirgin troid hastalıklarının hem de subklinik (sadece labaratuar sonuçları pozitif annede bulgu yok) troid hastalıklarının bebeğin gelişiminde etkisi olduğuna dair endişeler mevcuttur.
♦ Troid bezinin az çalışması olan hipotroidizm 1000 gebeden 1-3 ünde görülür.
♦ Aşikar hipotroidizmde erken gebelik kaybı, preeklamsi( gebelik tansiyonu),plesantanın erken ayrılması, düşük doğum ağırlığı ve ölü doğum gibi komplikasyonlar artar.
♦ Laboratuvar değerlerinin hipotroidi olduğu ama klinik bulgunun olmadığı subklinik hipotroidi gebelerin % 2-3 ünde görülür. Erken doğum, ölü doğum, plesanta ayrılması ve bebeğin nörolojik gelişimi ile ilgilendirilmişsede bu bilgileri destekleyen yeterli çalışma yoktur. Tedavinin faydasını ispatlayan yeterli çalışmada yoktur. ACOG 2015 de rutin troid taramasını tavsiye etmemiştir.
♦ Klinik hipotroidizm yavaş ve sessiz başlar. Yorgunluk, kabızlık, soğuk intoleransı, kas krampları, uykusuzluk, kilo alma, saç dökülmesi, ses değişiklikleri ve zihinsel fonksiyonlarda yavaşlama bulgularıdır. Bu şikayet ve bulguların birçoğu gebeliğe bağlı olarak normalde de gelişebilir.
♦ Tanı artmış TSH ve düşmüş sT4 seviyeleri ile konur. Subklinik hipotroidide artmış TSH, normal sT4 vardır.
♦ Fizyolojik olarak gebeliğin ilk üç ayında TSH düşer ve sT4 de ılımlı bir yükselme olur.
♦ Avrupa kaynaklı çalışmalar ilk üç ayda tsh seviyesinin 2,5 mIU/L olmasını desteklemektedir.
♦ Klinik hipotroidizm levatroksin sodyum ile tedavi edilir. TSH değerleri 4-6 hafta aralarla ölçülmelidir. Subklinik hipotroidizmin tedavi gerekliliği net değildir.
♦ Lohusalıkta tedaviye devam edilmeli, 6 hafta sonra kontrol edilmelidir. Emzirmek tedaviye engel değildir.
♦ Subklinik hipotroidisi olanların yılda bir TSH baktırmaları tavsiye edilir.
Troid bezinin fazla çalışması olan hipertroidizm 1000 gebenin 1-2 sinde görülür. Hipertroidisi olan gebeler kalp yetmezliği, troid fırtınası, erken doğum, preeklampsi, bebekte büyüme kısıtlılığı açısından artmış risk altındadırlar.
Tedavi komplikasyonları azaltır fakat fazla tedavi annede ve bebekte hipotroidizme neden olabilir. Gestasyonel geçici tirotoksikoz sık görülür. Gebelik aşırı kusması ile birliktedir. Subklinik hipertroidizm gebelerin %1,7 sinde görülür ve tedavi gerektirmez.
Sinirlilik, sıcak intoleransı, çarpıntı, kilo kaybı, gözlerde öne doğru belirginleşme hipertroidi bulgularıdır ve hipotroidi gibi normal gebeliklerde de olabilen bulgulardır.
Teşhis düşük TSH ve yükselmiş sT4 sonuçları ile konur.
Tedavide metimazol veya propiltiourasil kullanılır. Metimazolun ilk üç ayda kullanımı fetal anomalilere (aplasia cutis, koanal ve özefagial atrezi) yol açabileceği için propiltiourasil tercih edilir. Karaciğer toksisitesi ve lokopeni( beyaz hücre düşüklüğ) nadir koplikasyonlardır.
Hipertroidi için kullanılan ilaçlar bebeğin troid bezini baskılayabilir. Bu nedenle sadece aşikar hipertroidi tedavi edilmelidir. Radyoaktif iyot tedavisi gebelikte kullanılmaz. Hipertroidi lohusalıkta alevlenebilir. 6. Haftada kontrol edilmelidir. Emzirme döneminde antitroid ilaçlar düşük oranda süte geçer ve kullanılabilir.
Doğum sonrası ilk bir yıl içinde ani başlayan yorgunluk ve çarpıntı ile kendini gösteren geçici troidit %10 gibi sık görülür ve % 30 unda ilerde kalıcı hipotroidi gelişir.
Çok değerli doktorumuz ve ilgili Çiğdem hanım'a sonsuz teşekkür ediyoruz. Gebelik ve doğum sürecinde bizlere çok yardımcı oldunuz. Herşey için teşekkürler. Yine olursa yine burdayız.
Sevgili Nurten Hanım; 9 aylık sürecin sonuna geldik. Bir bebek daha yapacak olsaydık beraber olmayı çok isterdim artık kardeşimin doğumuna görüşürüz. Bizi Vera'ya sağlıkla mutlulukla kavuşturduğunuz için çok ama çok teşekkür ederim. Sizi seviyorum.
Sevgili Nurten Hanım, 3 yıl önce oğlumu sezeryanla kucağıma almıştım. O günden beri içimde kalan normal doğum hissini yaşarken verdiğiniz destek ve cesaretlendirme için teşekkür ederim. Rabbim umduğunuz tüm hayırları ömrünüze nasip etsin. Allah ebeden razı olsun.
Sevgili Doktorum Nurten Hanım, Gebeliğimin 6. haftasında uzun araştırmalar sonunda sizinle yol almaya karar verdim. Birkaç haftada size alıştım ve 39. haftadaki doğumuma kadar bu süreci beraber tamamladık. Beni en rahatlatan şey, sorularıma açıklayıcı ve bilimsel cevaplar vermeniz, olumsuz duru
Değerli Nurten Hocam, "Her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır." Sizi tanımamız zorlukların içinde gelen kolaylık gibi oldu. Siz işimi yapıyorum diye düşünüyorsunuz belki. Belki de normali bu diyorsunuz. Ama bizim açımızdan ne kadar kıymetli ne kadar değerli bir yaklaşımınız olduğunu bilemezsi
Çok değerli Nurten hocam ve ekibi; İki yavrumuza da kavuşmamız için elinizden geleni yaptınız. En zor zamanımızı unutulmayacak güzel bir anıya dönüştürdünüz. Buraya her gelişimde kendi evime gelir gibi hissettim. Hakkınızı öeyemem Allah sizlerden razı olsun. Sizleri çok seviyorum.
Merhabalar; İki meleğiminde kollarıma sağlıkla kavuşmasına vesile olduğunuz, bu zor süreçten en rahat şekilde çıkmamızdaki onca emeğiniz için ne kadar teşekkür etsem az Nurten Hocam. İyi ki varsınız. Hayatımın en özel iki macerasında sizin yanımda olmanız benim için büyük bir şanstı. Sizi çok se
Canım Nurten Hocam ve Çiğdem ebem... Güzel kızıma kavuşmam için elinizden gelen herşeyi yaptınız. İyiki varsınız. Sizi çok seviyoruz. Hayatımızdaki en güzel anları sizinle yaşadık. Herşey için çok teşekkürler. Allah'a emanet olun.
Tecrübesizliğimi tecrübenizle giderdiğiniz, inanılmaz bir güven verdiğiniz için teşekkür ederim. Benim için hayatımın en anlamlı gününü bu kadar güzel hatırlamamı sağladığınız için teşekkürler.
Sayenizde hatırladığımda mutlu olduğum bir doğum yaşadım... Öyle bir doğum hikayem oldu ki ömrüm boyunca unutmayacağım. Herşey için teşekkür ederim. Nurten Hanım ve Çiğdem Hanım iyi ki sizi tanımışım. Sevgiler.