Baştan topuğa kadar boyu 48 cm, ağırlığı 1960 gr kadardır. İskelet yapısı artık iyice oluşmaya başlıyor yani kemikleri sertleşiyor. Kafatasındaki kemikler ise daha tam olarak kaynaşmamış durumda. Bu da normal bir durum çünkü bebeğinizin doğum kanalından kolayca geçmesini sağlayacak. Bu kemikler erken erişkinlik dönemine kadar tam olarak kaynaşıp, sertleşmez. Böylece beyin hücrelerinin gelişmesine olanak sağlar.
Bebeğiniz hızla kilo almaktadır. Doğumdaki ağırlığının yarısını geri kalan bu 8 hafta içerisinde alacaktır. Yeri gittikçe daraldığından daha zor hareket etmektedir. Anne karnında kolları ve bacakları vücudunun önünde çarpraz yapmış, diz ve dirsekleri bükülmüş olarak durur. Çene göğüse dayanmış olarak artık dar gelen bu kapalı kutuya sığmaya çalışmaktadır. Dışarıdan ritmik hareketleri gözlenebilir. Gelişen milyarlarca sinir hücresi sayesinde bebeğiniz hissedebilir, duyabilir hatta bazı şeyleri görebilir hale gelmiştir. Işığa duyarlıdır, göz bebekleri küçülüp büyüyebilir. Zamanının çoğunu uyuyarak geçirir.
Akciğerleri hemen hemen olgun hale gelmiştir. Artık bebeğiniz kendi kendine nefes alabiliyor: Akciğerlerden (alveollerden) salgılanan Surfaktan denilen bir madde artmaya başlar ve bu maddelerin artışı ile bebeğin dış ortamda solunum sıkıntısı olmadan yaşama şansı oluşur. Gece uykularınız düzensizleşir, sık sık uyanabilirsiniz. Yalancı doğum ağrılarında artış görülebilir. Bazı anne adaylarının ileri gebelik haftalarına kadar karnı hamile olduğunu belli edecek şekilde büyümeyebilir.
Bu, doktorunuz ultrasonda bebeğinizin ölçülerini normal bulmuş olmak şartıyla bebeğin gelişmesinde bir problem olmasından değil, anne adayının yapısal özelliklerinden kaynaklanan bir durumdur. Ayak bileklerinde şişmeler normal gebelik bulguları olarak kabul edilir. Ancak elde ve yüzde şişme, şiddetli baş ağrısı, sinek uçuşması, şimşek çakması, şişmelerin 2-3 gün gibi bir süre içinde aniden artması, karın ağrısı, bulantı-kusma, kendinizi hasta hissetme gibi durumlarda doktorunuza başvurmalısınız. Tansiyon yükselmesi, idrarda protein ve vücutta şişmeyle seyreden Pre-eklampsi hastalığı ciddi bir durumdur.
Bebeğiniz karnınızda iyice büyümeye başlayınca çoğu şey değişmeye başlar. Oturmak için rahat bir pozisyon bulmak artık iyice zorlaştı. Ellerinizde, bileklerinizde, parmaklarınızda kramp ya da hissizleşme olabilir. Vücudunuzdaki diğer dokular gibi bu bölgelerde de hamilelik döneminizde bu bölgelerde bazı ağrıya yol açabilecek değişiklikler olur. Bu durumun adı: “Karpal Tünel Sendromu”dur. Problemli bölgelere bastırmadan hafifçe masaj yapmayı deneyin. Eğer ağrılarınız çok fazlaysa doktorunuza danışın. Bazı hamileler bu dönemde hala kendilerini çok çekici hissederler ve eşleri de aynı fikirdedir! Hamilelik döneminizde cinselliği yaşamak gayet sağlıklı bir durumdur. Fakat bazı problemli hamileliklerde doktorunuza danışmanızda fayda vardır.