Gebelik ve Doğum

Normal Doğum Ankara

Öncelikli olarak normal doğum, fizyolojik bir süreç olduğu için tercih edilmelidir. Ancak sezaryen ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalı.

Normal Doğum Ankara

Normal Doğum Ankara

Öncelikli olarak normal doğum, fizyolojik bir süreç olduğu için tercih edilmelidir. Ancak doğum eylemi koşullara bağlı olduğu için sezaryen ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Önceden mutlak bir tercih doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Ne Zaman Sezeryan

Önceden geçirilmiş sezaryen, rahim ameliyatı, makat geliş, bebeğin plasentasının (eş) önde rahim ağzını kapattığı durumlar, plasentanın erken ayrılması, baş ile pelvisin uyumsuzluğu, normal doğum sırasında bebeğin kalp seslerinin bozulması gibi durumlar belli başlı sezaryen nedenleri arasında sayılabilir.

Doğum Ağrıları Başladıktan Sonra...

Düzenli bir saatte altı kere tekrarlayan ağrı, su gelmesi ve kanama olması doğum belirtileri olarak kabul edilir. Sürecin sakin ve özel bir sorun yoksa doğal takip edilmesi uygun olur. Anneye rahat bir ortamda hareket özgürlüğü tanınması doğum eyleminin rahat geçirilmesi için idealdir. Önceden doğum yapmamış olan gebelerde doğumun süresi ortalama 16-18 saat, daha önceden doğum yapmış olan gebelerde ise 8-12 saat sürebilmektedir. Bu süreler kişiye bağlı değişmekte ve daha kısa sürelerde de doğumun gerçekleşebileceği unutulmamalıdır.

Her Doğum Özeldir!

Son aylarda bebek ve annenin sağlığının yakın takibi önemlidir. 41 haftaya kadar, doğum eylemi kendiliğinden başlamazsa; uygun obstetrik koşullarda doğum eylemi, suni sancı adı verilen, rahim kasılmalarını sağlayan oksitosin hormonunun sentetik preparatlarının damar yoluyla yavaş yavaş verilmesi ile başlatılabilir. Bunun haricinde rahim ağzına prostaglandin adı verilen, rahim ağzının doğuma uygun hale gelmesi ve doğum ağrılarının provakasyonuna neden olan ilaçların uygulanması da doğumu başlatabilmektedir.

NST ve ÇKS Nedir?

NST (Non Stres Test): Rahim kasılmalarının olmadığı dönemde, bebeğin kalp atım ritminin zaman içindeki değişkenliğini ve varsa erken doğum ağrılarının düzeyini ve sıklığını anlamaya yarayan testtir. Aynı zamanda bu test bebeğin anne rahminde iyi olduğunu indirekt olarak gösteren bir yöntemdir.

ÇKS: Çocuk kalp sesinin dinlenmesine verilen addır. Normalde Doppler yöntemi ile saptanır. Normal fetal kalp ritmi, 120-160 vurum/dk. aralığında olmalıdır.

Sular Erken Gelirse...

Gebe, olası bir kordon sıkışması veya sarkmasına karşın hemen yatırılır. Muayenesi yapılır ve bebeğin kalp sesi dinlenir. Bu durumdaki gebeler, doğuma kadar hastane izlemi gerektirir. Sular geldikten sonra yaklaşık 24 saat ağrının kendiliğinden başlaması beklenir. Ağrısı başlamayan veya uygun açıklığı olanlarda doğum ağrıları sunni sancı ile başlatılabilir. Prematür erken membran rüptürlerinde ise yenidoğan yoğun bakım ünitesi bulunan merkezlere gebenin takibi önemlidir.

Bebeğin Duruşu Önemlidir!

Doğum eyleminin ilk evresi, rahim kasılmalarının hafif olduğu latent fazı adı verilen dönem ile başlar. Ardından aktif faz başlayıp doğum ağrıları daha güçlü ve sık olur. Rahim ağzı tam açık olduğu zaman açılma evresi adı verilen 1. evre tamamlanır. 2. evrede bebeğin doğum kanalında inişi olur. Bu esnada bebek başı ve gövdesi, doğum kanalına uygun pozisyon değişiklikleri yaparak doğum kanalında ilerler ve doğum gerçekleşir. Ardından 3. Evrede bebeğin eşi (plasenta) doğar. Doğum sonrası kanama takibi ayrı bir evre olarak değerlendirilebilir. Bu esnada bir saatlik süre boyunca yakından kanama takibi yapılır.

Bebeğin uzun ekseni ile annenin uzun ekseni arasındaki açılanma, bebeğin pozisyonunun değerlendirilmesinde önemlidir. Doğum kanalı girimine bebek makatıyla geliyorsa ters gelişten söz edilir. Anne omurgası ile bebek omurgası çapraz duruyorsa çapraz, eğer birbirlerine dik duruyorsa yan duruş adı verilir.

Vakum ile Doğum

Bazı şartlarda müdehaleli doğum gerekebilir. Çıkım esnasında doğum eylemi ilerlemiyorsa, bebek stres altında, acil doğum yapılması gerekliyse veya annenin ıkınmasının istenmediği durumlarda uygulanabilir. Vakumla doğum, çan şeklinde bir kapağın bebeğin başına uygulanması ve negatif basınç oluşturularak bebeğin aşağı çekilmesi ile gerçekleşir.

Rahat Bir Doğum İçin Öneriler

Gebenin az kilo olması ve gebelik takibi boyunca aktif olması önemlidir. Annenin doğumda rahat olabilmesi doğuma kolaylık sağlar. Öncelikle doğum sürecini bilmek ve güvendiği insanlarla güvenli bir ortamda olmak anneyi rahatlatır. Doğumun süprizlere açık olduğunu kabul etmek gerekir. Sürecin zahmetli olduğu önceden kabullenilirse daha kolay tolere edilir. Hareket özgürlüğü, ılık duş, epidural analzeji doğumu daha komforlu kılabilir. Bu süreç zor olsada kadınların en yüksek manevi mutluluk duyduğu zamandır.

Güncelleme Tarihi: 05.04.2024
Op. Dr. Nurten Boyraz
Editör
Op. Dr. Nurten Boyraz
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
SORU SOR FORMU

* Tüm form alanlarını lütfen eksiksiz doldurunuz. Mesajınız en az 70 karakter olmalıdır. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Op. Dr. Nurten BoyrazOp. Dr. Nurten BoyrazKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0312 375 50510533 708 5517
  1. Op. Dr. Nurten Boyraz
  2. Op. Dr. Nurten Boyraz
  3. Op. Dr. Nurten Boyraz